Πένθος και Απώλεια
Αναπόσπαστη εμπειρία της ζωής μας είναι ο θάνατος ενός αγαπημένου μας προσώπου. Αυτή η εμπειρία αποτελεί την μεγαλύτερη απώλεια που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος, όμως από άτομο σε άτομο διαφοροποιείται. Ο καθένας είναι μοναδικός και διαφορετικός, έτσι και ο τρόπος που θα βιώσει κάποιος το πένθος του. Εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του, τις πεποιθήσεις του, τις σχέσεις με τον εκλιπών αλλά και την αιτία της απώλειας. Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο εσωστρεφείς και βυθίζονται στα συναισθήματά τους, ενώ άλλοι επιλέγουν να μοιραστούν τον πόνο της απώλειάς τους με τους οικείους τους . Φυσικά δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος έκφρασης, ο καθένας ξέρει καλύτερα για τον εαυτό του πώς νιώθει και με ποιον τρόπο θα περάσει το πένθος του. Κάποιοι επιλέγουν την μοναχικότητα, ενώ άλλοι την κοινωνικοποίηση.
Η θλίψη είναι η πιο συχνή απόκριση στην απώλεια, η οποία είναι πιο βαθιά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή θλίψης της ζωής του ατόμου. Αμέσως μετά την απώλεια είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτεί ο πενθούντας αυτό που συνέβη, ειδικά αν η απώλεια είναι ξαφνική. Ίσως δυσκολευτεί να πιστέψει ότι έχει συμβεί αυτό το γεγονός στην πραγματικότητα. Κάπου εκεί, σε μια έντονη εσωτερική σύγκρουση, το άτομο πολλές φορές μπορεί να εκφράσει έντονο θυμό προς οποιονδήποτε, ακόμα και απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Ο φόβος, η θλίψη και μια σειρά από ποικίλα συναισθήματα τον δυσκολεύουν να διατηρήσει την ψυχική του ισορροπία.
Έπίσης, ένας άνθρωπος που πενθεί μπορεί να κάνει συνεχώς διαφορετικές σκέψεις ώστε να δικαιολογήσει την απώλεια μέσα του αλλά και να την ανακουφίσει άλλες φορές. Μερικές σκέψεις μπορεί να είναι κατευναστικές («Είχε μια καλή ζωή τουλάχιστον») ή στενάχωρες («Δεν ήταν ακόμα η ώρα να φύγει από την ζωή»). Επιπλέον παρατηρείται, οι άνθρωποι που πενθούν, να αποδίδουν κάποιες φορές ευθύνη στον εαυτό τους («Ήταν δικό μου λάθος») ή να απενεχοποιούνται («Τα έκανα όλα για εκείνον όσο ζούσε»). Υπάρχει ένα εύρος αντιδράσεων και συναισθημάτων στην περίοδο του πένθους και πολλά στοιχεία είναι κοινά και φυσιολογικά σε όλους μας. Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας πως για κανέναν το πένθος δεν είναι κάτι εύκολο, ανεξαρτήτου πνευματικής ή οικονομικής κατάστασης. Χρειάζεται να δώσουμε στον εαυτό μας όσο χρόνο έχει ανάγκη, προκειμένου να ξεπεράσει την δύσκολη αυτήν περίοδο και να τον φροντίσουμε αρκετά.